Southampton

Gereisd met de bus naar Exeter, daar misten we net de trein, doordat:
  • de bus was veel te laat aangekomen
  • we zaten vrij lang achter een fietser
  • hij reed langzaam, mogelijk omdat we moesten rijden via onbekende omwegen vanwege werkzaamheden.
Maar gelukkig konden we bij de ticketbalie een krabbeltje op ons al in Nederland gekochte en dus voordeliger ticket laten zetten waardoor we hiermee in de volgende trein, een uur later, terecht konden. Normaal gesproken heb je pech en moet je een nieuw, en duurder kaartje kopen.

Onder het wachten hadden we een leuk gesprek met Marcus, Duitser, maar al helemaal gesetteld in Engeland. Hij kwam net van zijn community farm: http://trelay.org/
Met circa 8 a 10 man proberen ze in deze gemeenschap een zelfvoorzienend leven te leiden. Ze verbouwen groentes en houden vee (varkens, kippen, een vleeskoe). Lastig is dat de gemeenschap bij besluitvorming 100% overeenstemming eist, waardoor er veel tijd gaat zitten in overleg. 
Alle deelnemers samen betalen de hypotheek en vaste lasten. Ook verhuren ze cottages. Sommigen wonen er permanent (een gepensioneerd echtpaar), sommigen hebben er een baan naast. Marcus gaat soms geld verdienen in Londen (adviseur milieumaatregelen bi bedrijven en organisaties).

Er zijn meer van dit soort initiatieven, zie: http://www.diggersanddreamers.org.uk/

Hij vertelde ook over Engeland tijdens de wereldoorlogen: een stadstuin produceert 4x zoveel voedsel als een landbouwbedrijf. Daarna nog even gegooled en interessante sites gevonden: 

In Southampton gelijk naar het Ibis hotel gelopen en daarna de stad een beetje verkend, en in oude pub fish and chips gegeten.